Zoeken afsluiten
Junitas

Onze werking

Het Jongenstehuis is een leefgroep voor jongens tussen de 12 en 25 jaar.

Je leeft hier samen in een groep van jongens die uit een problematische thuissituatie komen onder leiding van een team van begeleiders. Het is de bedoeling dat je tijdelijk bij ons verblijft en dat jij, je ouders en je netwerk begeleiding krijgen.

Begeleiding in groep

Je vormt samen met andere jongeren een groep van 13 jongens en hiermee doe je activiteiten na school en eet je samen. Soms zit er zelfs een uitstapje buitenshuis bij. We creëren een huiselijke sfeer in de leefgroep. Het is de bedoeling dat je dagdagelijkse dingen zoals het naar school gaan, huiswerk maken, tv kijken, internetten, je hobby uitoefenen, kan blijven behouden.

We gaan je hierbij wel helpen. We begeleiden je individueel, doen school- en huiswerkbegeleiding en groepsbegeleiding. Misschien doet dit je een beetje denken aan een internaat. Maar dat is het niet want we betrekken je ouders en familie zoveel mogelijk bij alles.

Individuele begeleiding

Iemand van de begeleiding zal jouw individuele begeleider (IB) worden. Dat is jouw vertrouwenspersoon waarbij je steeds terecht kan als je vragen of problemen hebt. Je individuele begeleider stelt samen met jou een plan op om met je doelstellingen aan de slag te gaan. Die doelen kies je zelf en worden na zes maanden geëvalueerd.

Je einddoel van je individueel traject kan zijn dat je terug thuis woont. Het kan ook zijn dat je later alleen gaat wonen. We kunnen je dan voorbereiden op het alleen wonen door hier al kamertraining te starten. Je leert dan zelfstandig te wonen in onze studio’s onder supervisie van de begeleiders. Later kan je de stap zetten naar volledig zelfstandig wonen. Dat heet autonoom wonen.

Contextbegeleiding

Niet alleen jij moet doelen kiezen voor jezelf, de mensen die dicht bij jou staan, kiezen ook doelen voor zichzelf. De contextbegeleider zal met je netwerk rond deze doelen werken. Hoe meer mensen rondom je samen aan de slag gaan, hoe makkelijker jij je doelen kan bereiken.

Samen op zoek naar jouw krachten

Je komt bij ons terecht omdat jij of mensen rondom je zich zorgen maken om jou en/of jouw gezin. Er is dan besloten dat het beter is dat je een tijd bij ons in het jongenstehuis verblijft. We gaan dan samen met jou en je context op zoek naar je krachten en kijken hoe we deze kunnen gebruiken om je situatie beter te maken.

Vorige slide
Het Jongenstehuis.
Hier eten we elke dag samen.
We hebben een fijne keuken waar we soms samen iets lekkers maken.
's Avonds kijken we gezellig naar TV of spelen we op de Playstation.
Onze polyvalente ruimte met pooltafel, waar we ook soms films kijken op een groot scherm.
Wanneer het te slecht weer is om buiten op ons voetbalveld te shotten, spelen we tafelvoetbal.
Onze comfortabele gespreksruimte.
We hebben ook een grote tuin met terras.
Wanneer het 's avonds mooi weer is, zitten we wel eens rond het kampvuur.
We hebben ook een rustige studieruimte.
Volgende slide
Junitas Don Bosco Vlaanderen

© Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen Junitas  – Sint-Martensbergstraat 36, 3600 Genk – BE0408.666.344 – Privacybeleid