Zoeken afsluiten
Junitas

Onze werking

Na je erkenning als vluchteling kan je de vraag stellen aan je voogd om in een KWE voorbereid te worden op een zelfstandig leven. Fedasil gaat dan op zoek naar een plek voor je in de regio die jouw voorkeur heeft.
Je woont samen met drie andere jongens onder flexibel toezicht van twee begeleiders. Zij ondersteunen je bij de uitdagingen die je tegenkomt in het uitbouwen van een stabiele, kwalitatieve toekomst in België.

Begeleiding in groep

In ons gezellig rijhuis in centrum Hasselt zijn een aantal ruimtes in huis alsook de tuin gemeenschappelijk. Daarnaast heeft elk van jullie een eigen bemeubelde kamer.
Na een voor jou heel intense periode van vluchten en leven in een opvangcentrum zetten wij in de opstartfase vooral in op rust en veiligheid. We werken naar een zinvolle dagbesteding die aanleunt bij jouw interesses. Daarnaast gaan we ook met jullie als groep aan de slag: wie neemt welke rollen op, kan je in deze groep al een aantal dingen leren die je integratie in de maatschappij kunnen vergemakkelijken, zijn er afspraken nodig, …? Er wordt ingezet op ontspanning en samen vieren. We hebben oog voor cultuurgebonden thema’s. Op die manier leren wij van jou en jij van ons.
Je kan in Verde blijven tot je 18e verjaardag en een beperkte verlenging is, in samenspraak met Fedasil, mogelijk.

Individuele begeleiding

In de analysefase verkennen we samen wat jouw individueel traject kan zijn en bieden vervolgens begeleiding op maat. We vertrekken van jouw functioneren op de verschillende levensdomeinen. Samen gaan we in de uitvoeringsfase een aantal vaardigheden aanleren en trainen, we helpen je met je administratie, … We zoeken een leerstijl die bij jou past: samen dingen doen, praten over, …
We zetten in op budgetbeheer via een geleidelijke overgang waardoor je telkens meer autonomie en verantwoordelijkheid kan nemen.
Dat alles met doel om je autonomie te vergroten zodat je kansen toenemen op een duurzame, stabiele toekomst.

Contextbegeleiding

Er wordt samen gewerkt met voor jou belangrijke personen zoals je voogd, de trainer van de sportclub, de leerlingbegeleider op school, de advocaat die je helpt bij gezinshereniging, … Waar nodig gaan we op zoek naar partners die jou in bepaalde levensdomeinen zoals werk en wonen kunnen opvolgen ook na je verblijf in Verde. We helpen je bouwen aan een sterker netwerk. Je vrienden zijn in Verde ook meer dan welkom!

Oog voor zorgen en krachten

Om je maximale kansen te bieden werken we samen met vrijwilligers en lokale initiatieven. We volgen je mentaal welzijn nauw op. We doen beroep op de huisarts en organisaties zoals Solentra om jou ook op dat vlak zo goed mogelijk te ondersteunen. Zelfstandig wonen is heel wat. Het is belangrijk dat je soms de tijd en je zorgen even kan vergeten. We gaan actief op zoek naar die momentjes.

Vorige slide
Verde voorgevel
Verde welkom
Verde zithoek
Verde sfeer
Verde werkruimte
Volgende slide
Junitas Don Bosco Vlaanderen

© Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen Junitas  – Sint-Martensbergstraat 36, 3600 Genk – BE0408.666.344 – Privacybeleid