Zoeken afsluiten
Junitas

Hoe het begon

Meer dan 50 jaar geleden kocht de congregatie van de Broeders van de Christelijke scholen in Lanklaar een groot terrein aan met bossen en vijvers. Hier werd een vakantiecentrum opgericht voor kansarme jongeren, genaamd Heuvelsven, dat nog steeds bestaat.

In de jaren ’70 verbleven in de portierswoning van het vakantiecentrum drie broeders. Zij hielpen in het kamp als er groepen op vakantie kwamen. Eén van die broeders, Frans Van Woensel, kwam als lid van de bouworde, regelmatig ook in andere instellingen binnen de Bijzondere Jeugdzorg. Hij deed er allerlei soorten klusjes. Zo ook in ‘De Rakkertjes’ in Sint-Truiden. Jongeren die er verbleven en in het weekend of tijdens vakanties niet bij familie terecht konden, mochten dan al eens op vakantie komen bij broeder Frans in de portierswoning van Heuvelsven. Zo groeide de belangstelling bij broeder Frans om zelf een tehuis te starten op het moment dat hij vernam dat ‘De Rakkertjes’ werd gesloten. De conciërgewoning werd verbouwd tot een mooi ruim huis in een prachtige bosrijke omgeving.

Op 1 juli 1980 ging vzw Huis De Weijers open en kregen ze de erkenning om 10 jongeren op te vangen. Bij de start kwamen enkele jongeren uit De Rakkertjes en ook 3 begeleiders die er werkten mee over naar leefgroep De Weijers.

Op 1 januari 2017 werd er een fusie aangegaan met Jongerenwerking Don Bosco in Genk en ontstond vzw Junitas.

Sinds 1 januari 2021 is Junitas onderdeel van vzw Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen.

Junitas Don Bosco Vlaanderen

© Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen Junitas  – Sint-Martensbergstraat 36, 3600 Genk – BE0408.666.344 – Privacybeleid